Scapa de mancatul pe fond emotional

 

Cand mancam in exces?

In societate: la nunti, botezuri, alte petreceri, reuniuni de familie, in anumite situatii cand nu ne este foame, dar ne este pofta, cand ne lasam influentati de reclame, dar mai ales pe fond emotional.

75% din mancatul in exces este cauzat de emotii.

Pe fond emotional mancam in exces pentru ca poate suntem:

deprimati,

plictisiti,

suparati,

singuri,

frustrati,

nervosi,

stresati,

neintelesi,

neiubiti,

nemultumiti etc

Se crede ca 75% din mancatul in exces este cauzat de emotii.  Nu mancam pentru ca ne este foame ci pentru ca mancarea ne face sa ne simtim mai bine. Pe moment bineinteles.  

De ce ne face sa ne simtim mai bine mancarea? Pentru ca grasimile si carbohidratii stimuleaza creierul sa produca serotonina, o substanta responsabila de starea de bine, de aceea e si numita ‘’hormonul fericirii’’.

De multe ori desi suntem cu stomacul plin, simtim o ‘’foame emotionala’’, poate ne lipseste afectiunea, increderea, timpul, aprecierea, dragostea, si ce poate fi mai la indemana sa umple aceste goluri decat mancarea?!

Pe moment mancatul in exces ne ofera usurare, un confort, o stare de bine, dar pe termen lung mancatul in exces pe fond nervos degenereaza in si mai mult stres si suparare pentru ca nu au fost inlaturate cauzele, ci doar anesteziate pe moment.

Plus ai mai adaugat un stres: cel al acumularii nedorite a kilogramelor care te vor face sa ai un respect scazut fata de tine. In plus, supraalimentatia, aplicata initial ca o solutie de moment, este in mare pericol sa devina o obisnuinta. Ai inlocuit un rau temporar cu unul care ameninta sa devina permanent.

 

Identifica daca iti este foame sau doar pofta. Invata sa le deosebesti !

Cum  identifici o pofta:

-poftesti de obicei alimente de confort gen: duciuri, grasimi, ciocolata etc

-este cauzata de o emotie de obicei negativa: plictiseala, suparare

-cand manaci te simti bine, dar apoi apare un sentiment de vinovatie

-pofta poate apare dupa ce tocmai ai mancat

-pofta trece in timp

 

Cum identifici foamea:

-foamea apare cand nu ai mancat cateva ore sau mai mult

-simti stomacul chioraind sau te simti lipsit de energie, cu posibile dureri de cap

– foamea poate fi satisfacuta cu o masa adevarata, sanatoasa

-foamea nu trece in timp

 

Cu totii avem pofte, dar daca invatam sa deosebim foamea de pofta, si mancam cand ne e foame atunci poftele vor fi mai putine si mai slabe ca intensitate.

Greseala cea mai frecventa e ca oamenii sar peste mese adevarate cand le e foame, sa lase loc gustarilor nesantatoase cand le e pofta!

 

 

Cum scapi de mancatul pe fond emotional?

In primul rand sa constientizezi problema si sa gasesti rezolvarea ei, tu cu tine.

Nu ascunde mizeria sub covor, adica recunoaste adevarata problema a ta si incearca sa o rezolvi sau sa o accepti, decat sa  o ingropi in mancare.

Cauta solutii in minte si in suflet, tocmai de unde porneste problema, observa-ti impulsul de a manca desi esti satul/satula si opreste ‘’foamea emotionala’’ cu activitati care iti hranesc sufletul:

-o iesire cu prietenii in care sa glumesti, sa depeni amintiri si sa te rupi de sursa nelinistilor,

-o raita la shoping

-o plimbare in aer liber

-un film bun (fara dulciuri langa)

-o baie calda

-o lectura interesanta

-practicarea unui hobby

-exersarea pozitivitatii si a recunostintei

-meditatia  

-aromoterapia

-arta ceaiului

-sportul are, de asemenea un efect miraculos, intrucat elibereaza endorfine in corp, adica hormonii reponsabili cu starea de bine

 

Acestea sunt doar cateva obiceiuri pozitive care te vor ajuta sa te relaxezi si sa iti oferi o evadare.

Nu lasa mancarea sa devina ‘’drogul tau’’, iar cand ai pofte, adu in alimentatia ta in mod regulat alimente care te ajuta in momentele de stres. Carbohidratii sanatosi, din cereale integrale de exemplu, au capacitatea, datorita continutului de vitamina B1, acid folic si zinc, de a imbunatati starea de spirit si de a lupta impotriva depresiei. Fulgii de ovaz sunt un excelent aliment antistres, de asemenea migdalele, fructele de avocado sau nucile. Deasemenea nu sari peste mese si bea mai multa apa.

Iar daca nu sti ce sa manaci si mai ales cat si cand, apleaza la un consultant in nutritie care iti poate crea un plan alimentar personalizat care sa includa si  alimentele tale preferate , dar si altele atat de necesare organismului tau.

Un specialist in nutrititie te va ajuta si sa iti identifici si sa iti corectezi greselile alimentare.

Dupa ce vei urma o perioada planul alimentar creeat special pentru tine, vei putea manca intuitiv, dupa placul tau,  respectand principiile alimentare insusite, fara efecte dezastruase asupra siluetei si sanatatii tale.

 

 

 

 

Leave a reply