Quinoa este o pseudo-cereala consumata de oameni inca de acum mii de ani. Semintele sale sunt foarte bogate in proteine, fier, magneziu si fibre.
In prezent acest super aliment este ingredientul cheie in numeroase retete santoase, putand inlocui cu succes orezul sau cuscusul.
Eu prefer sa fierb o cantitate mai mare, sa o portionez in pungulite mici la congelator si scot cate o pungulita in functie de nevoi: o parte o gatesc ca in reteta de mai jos adica quinoa cu legume, alta parte o adaug in salate sau o folosesc ca decor pe alte preparate.
Va las sa urmariti reteta de quinoa cu legume, in varinata video iar mai jos gasiti si varianta scrisa:
Iata o reteta simpla de quinoa cu legume:
250 gr quinoa
1 morcov
1 radacina patrunjel sau telina
1 ardel rosu
1 ardel verde
1 ceapa mica
50 gr ciuperci
sare
piper
1 lingura pasta de ardei dulce
busuioc verde
Quinoa de pe piata este de regula spalata, insa inainte de a o gati trebuie clatita foarte bine pentru a inlatura orice urma de saponina (o pelicula ce protejeaza semintele, dar daca nu este indepartata lasa un gust amar).
Se spala si se scurge intr-o sita pana nu se mai face spuma.
Se gateste ca si orezul dar cu timp de fierbere la jumatate.
La fiert quinoa isi tripleaza volumul.
In 500 ml apa sau supa de legume data in clocot se pun la fiert cele 250 gr de seminte de quinoa tip de 10, 15 min pana cand semintele devin transparente, iar germenii ies ca niste codite. Dupa fierbere se amesteca cu o lingura de pasta de ardei dulce.
Separat se rumenesc usor legumele impreuna cu ciupercile. Eu nu am adaugat deloc ulei, mai mult le-am ”calit” in apa.
La sfarsit cand legumele sunt gatite, se adauga condimente dupa gust, dupa care le asezam pe farfurie peste quinoa.
Se serveste calda, decorata cu busuioc verde si optional puteti adauga putin ulei curd de masline si eventual cateva fasii de usturoi.
Eu am servit cu o salata verde mixta.
Propun sa va jucati cu ingredientele, cu amestecul de legume, cu sosul si sa va personalizati reteta in functie de gusturile voastre.
Pofta buna
Leave a reply