Va salut dupa o lunga perioada in care am cam lipsit de pe blog 🙁
Am avut un an cu 5 competitii sportive: Campioantul European, Campionatul balcanic, Cupa Romaniei, Pro Nutrition, Campionatul National, despre care o sa va povestesc intr-un alt articol de blog.
Desi mi-am propus sa raman activa pe blog, oboseala si stresul si-au spus cuvantul si am putut face fata doar unor postari pe retelele sociale si bineinteles clientelor mele care au dorit si doresc remodelare corporala.
Am revenit cu forte proaspete si pentru ca de o saptamana ma incarc si imi fac toate poftele culinare, mi-a venit pofta de sarmale. Si am zis: „de ce sa nu fac sarmale dietetice”, ”de ce sa nu mananc si la dieta mancaruri care imi plac, dar cu reteta usor adaptata pentru a continua sa imi urmez telul”
Fara sa o mai lungesc iata reteta:
Ingrediente (pentru 5-6 portii)
-1 varza medie spre mare proaspata sau murata
– 500 gr carne de vita slaba tocata (sau curcan, pui, iepure etc)
-100 gr orez (cam 5 linguri)
-o ceapa alba mare
-2 linguri ulei masline
-1 lingurita boia
-1 ou
-1 lingurita condiment natural din legume (Vito)
-sare, piper dupa gust
-cimbru si/sau marar
-2 cani bulion preferabil de casa sau pasta de rosii
Eu am folosit varza proaspata, si am oparit-o in apa cu sare si otet. (cam 2 lingurite de sare si 2-3 linguri de otet). Oparit adica intr-o oala am pus apa la fiert, am intodus acolo varza cu cotorul taiat, si cum fierbea apa, tot desprindeam cate o frunza de pe varza pana le-am luat jos aproape pe toate.
Mijlocul ramas il tocam si il punem deoparte pentru ca ne va folosi mai tarziu.
Separat intr-o tigaie punem la rumenit ceapa tocata marunt, ca sa nu se prinda de tigaie adaugam putina apa, iar cand a fiert putin adaugam si cele 2 linguri de ulei, tot acum adaugam si orezul si lasam sa se incalzeasca putin toate ingredientele. Nu prajim nimic. La sfarsit adaugam o lingurita de boia de ardei dulce. Luam compozitia de pe foc.
Aceasta compozitie o vom turna intr-un bol unde avem carnea tocata. Tot aici adaugam un ou si condimente dupa gust: sare si piper, vito dar si 3-4 linguri de pasta de rosii.
Le amestecam cu mana foarte, foarte bine.
Un mic truc: eu pun cateva frunze de varza tocate marunt si in compozitia de carne, pentru a iesi oarecum aerate si pufoase. (altfel carnea fiind fara grasime va avea tendinta sa se lipeasca).
Nu mai ramane decat sa rulam sarmalele pe frunza de varza in forme mai mici sau mai mari, dupa preferintele fiecaruia.
Le asezam frumos intr-o oala incapatoare, preferabil cu fundul dublu, si mai adaugam pe fundul oalei o crenguta de cimbru daca avem si niste frunze de varza pentru a evita lipirea sarmalelor de oala.
La final adaugam deasupra restul verzei tocate marunt, putem adauga si condiment de cimbru si marar.
Pentru ca varza mea a fost proaspata, deasupra le-am acoprit cu o zeama din apa, bulion, sare de lamaie, sare.
Daca aveti varza murata, adaugati apa de pe varza murata, bulion si limitati sarea. (pentru ca varza murata e deja sarata)
Eu le-am gatit in cuptor, acoperite la o temperatura de 150-160 grade timp de aproximativ 2 ore.
Pofta mare!
Leave a reply