Exista o multime de diete populare care mai de care mai promitatoare in ceea ce priveste slabirea si la care recurge multa lume, dar au o serie de dezavantaje si sunt incet si sigur desfintate.
Iata de ce:
Dieta disociata este oarecum o dieta tip soc, care nu ofera organismului un aport constant de nutrienti, iar pentru a functiona optim ai nevoie de acesti nutrienti in mod constant.
Cu dieta Dukan poate vei slabi usor mancand numai proteine si multa carne slaba, dar cat poti mentine o astfel de dieta? In plus te poti alege cu caderea parului, aspect tern al tenului, cosuri.
Slabitul cu ciorba de varza, pe langa faptul ca iti pune in pericol sanatatea lipsind organismul de nutrienti, frumusetea ta va avea de suferit iar efectul yo-yo e aproape garantat.
Eu consider ca secretul slabirii e sa mancam mai mult si sa crestem consumul de lichide si apa.
Sa mancam mai mult si totusi sa slabim? Da! Bineinteles nu mai multi cartofi prajiti sau mai multe prajituri, ci mai multe alimente cu mare potential pentru sanatate dar si pentru slabire.
Eu i-as zice dieta volumetrica. Poate pentru ca eu sunt o mancacioasa? Si am nevoie de o cantitate mai mare de mancare? Poate ca da! Dar va spun sigur ca se poate slabi mancand.
Va prezint punctul meu de vedere in ceea ce priveste slabirea si mentinerea de dupa slabire.
Consider ca orice dieta de slabire e oarecum o lupta intre ceea ce stim ca trebuie sa mancam si ceea ce poftim de fapt.
Nimeni nu reactioneaza bine la foame. De aceea pentru a-mi stapani poftele si foamea eu mananc in avans. Nu pare logic asa?
Va dau un exemplu. Cand poftesti o gogoasa? Cind ti-e super foame. Nu conteaza cat esti de disiciplinat, daca nu ai mancat de ore intregi vei pofti orice bomboana pe care o vezi la casa de marcat cand stai la coada la supermarket.
Ei daca stii asta, atunci solutia e sa manaci regulat mese care sunt potrivite scopului tau. Mancand regulat mese pregatite dinainte vei avea stomacul plin si poftele nu mai apar.
De ce ne ingrasam de prima data? Pentru ca mancam ce apucam.
De ce mancam ce apucam? Pentru ca nu ne organizam.
De ce nu ne organizam? Pentru ca nu stim cum ar trebui sa ne organizam. Pentru ca ne e lene. Pentru ca nu ne pasa.
Totul e frumos si spontan pana cand…. nu ne mai cuprind hainele sau mai rau, ne imbolnavim.
Ne panicam, ne infometam iar si devenim si mai frustrati, de foame.
Solutia e sa fim mereu satuli. Satuli cu hrana adevarata, cu volum mare si calorii putine. Nu trebuie sa urmam nici o dieta la moda, trebuie sa ne luam dupa clasica piramida alimentara dar reinventata pe principiul nutritiei pozitive.
Astfel in loc sa te frustrezi ca trebuie sa iti numeri caloriile sau sa consumi preparate impuse, alege un consultant in nutritie si antrenamente care sa iti ofere un plan alimentar flexibil in care tu sa ai libertatea sa iti manaci mesele in functie de locatia unde esti, de alimentele pe care le ai la dispozitie si totusi sa reusesti sa iti atingi obiectivul de slabire sau remodelare corporala, tonifiere si infrumusetare.
Cateva reguli de nutritie pe care eu personal le aplic zilnic:
- 1 portie pe zi de oleaginoase: migdale, alune, nuci cat imi incap in calusul palmei
- 2 portii pe zi de grasimi santoase (avocado, ulei de cocos, de masline)
- 2-3 portii pe zi de carbohidrati complecsi (ovaz, cartofi dulci, orez, paste integrale)- nu seara
- 3 portii pe zi de proteina animala si/ sau vegetala
- 1 portie pe zi de fructe- in prima parte a zilei
- 5-6 portii pe zi de legume crude si/ sau gatite
- 8-10 portii de apa
Daca ai nevoie de ajutor in a-ti construi un plan alimentar propriu si realist, pe care sa il poti urma ca stil de viata, te rog sa imi scri la contact@oanabarsan.ro
Be Fit be Happy
Leave a reply